Nádas Péter kapja az Aegon művészeti díjat

“Megrendülve teszi le az ember ezt a több mint 1200 oldalas, két vaskos kötetre osztott monstrumot – azzal, hogy valami jelentős dologban volt része” – írja a Világló részletekről Radnóti Sándor, a díjat odaítélő zsűri elnöke.

Nádas Péter díjazott könyve 12 évvel a Párhuzamos történetek után a Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg. Sokműfajú nagypróza – memoár, családregény, mikrotörténetek, történelmi tabló, regény a regényben. Nádast az emlékek és az emlékezés érdekli – hogyan mesélhető el végül nem minden, ha mindenre emlékszik az elbeszélő? Ha gyermekkorától kezdve felfokozott érzékenységgel, mindenkinél többet látva ragadnak meg benne a részletek, és hívódnak elő rendezetlen és tetszőleges, vagy akaratlagos és rendezett módon?

A regény ideje a szerző életének első 14 éve, a magyar történelem egyik legnehezebb időszaka, 1942-56 között. A felnőtt Nádas néz vissza gyerekkorára. Felsejlik egy különleges, álomvilágban élő apa, egy fantasztikus nagymama, utcák, lakásbelsők, élmények, illatok, történetek az 1800-as évekig visszanyúlóan.

Az Aegon Művészeti Díj szakmai zsűrije minden évben új tagokból áll. Idén a zsűrielnök, Radnóti Sándor Széchenyi-díjas kritikus, művészetfilozófus, professor emeritus (ELTE) mellett Angyalosi Gergely Széchenyi-díjas irodalomtörténész, Balajthy Ágnes irodalomtörténész, kritikus, Diószegi Endre középiskolai irodalomtanár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Tanári Tagozatának elnöke, Füle Ágnes kulturális szervező, blogger, Für Anikó színművész, Jászai-Mari díjas, Érdemes művész és Takács Ferenc irodalomtörténész, műfordító, író.

2018-ban is közel száz kötetet jelöltek a könyvkiadók – a shortlist a hét fős zsűri szavazatai alapján állt össze. Az idei tízes listán erős a líra és erősek a nők: 4:6 arányban versek és regények, női és férfi szerzők versenyéről szólt az idei év. Átfogó, visszatekintő, összegző és gyűjteményes művek jellemzik a jelölt műveket, izgalmas hősnők, önéletrajziság, és a közelmúlt eseményei lírában és nagyregényben is. Négy verseskötet és hat regény, összesen két kiadó – Magvető és Jelenkor – tíz kötete versenyzett a díjért.

Április 10-én különleges díjátadó gálával ünnepeljük a győztest, valamennyi jelöltet és a kortárs kultúrát. Máté Gábor az irodalom est rendezője, melyre várunk minden érdeklődőt!

Aegon Művészeti Díj - díjátadó Gála
Katona József Színház, április 10., este 7 óra

A gálára jegyet vásárolni weboldalunkon és jegypénztárunkban lehet.

 

fotó: Stefkovics Gáspár