Sütő András, Szabó Magda művei a színpadon Zalaegerszegen

Elöljáróban elmondta: a garantált bérminimum és minimálbér-emelés miatt szűkebb anyagi lehetőségeik lesznek a jövőben, ezért spórolniuk kell, ahol csak lehet. Ezt főleg a következő évad előadásainál tudják megtenni. 2018/19-ben ezért összesen hat nagyszínpadi bemutató lesz, aminek három előadása az ifjúsági bérletet is magába foglalja. Arra sajnos nem lesz lehetőségük, hogy új lakásszínházi-, és stúdiószínpadi előadást rendezzenek, és nem lesz új Tantermi deszkás produkció sem.

Az új évad első premierjére október 5-én kerül sor, ekkor Francis Veber: Bérgyilkos a barátom című vígjátékát láthatják a nézők Besenczi Árpád rendezésében. A főszereplő Kiss Ernő lesz.

Szintén októberben mutatják be az országszerte népszerű Isten pénze című musicalt, melyet Tolcsvay László-Müller Péter-Müller Péter Sziámi szerzeménye alapján Bal József állít színre. A rendező a sajtótájékoztatón elmondta: a mű Dickens Karácsonyi éneke alapján készült, és azt az örök kérdést feszegeti, hogy vajon csinálhatnánk-e másképp az életünket. Bal József szerint az, hogy kevesebb pénz áll rendelkezésükre az előadás életre hívásához, még jól is jöhet. Több kreativitást igényel így a rendezés, amiből izgalmas színpadi megoldások születhetnek.

A 2018/19-es évadban műsorra kerül még három színmű is: az Advent a Hargitán (szerző: Sütő András; rendező: Dér András), A tanítónő (szerző: Bródy Sándor, rendező: Sztarenki Pál) és az Abigél (szerző: Szabó Magda, rendező: Halasi Imre). Ez utóbbival kapcsolatban a direktor felhívta a figyelmet arra, hogy nem az Abigél musical változatát, hanem a színművet láthatják majd 2019. februárjában a nézők. A jövő évad egy Shakespeare vígjátékkal, A Windsori víg nők-kel zárul, melyet Csiszár Imre rendező állít színpadra. Az Ifjúsági bérletbe az Isten pénze, az Advent Hargitán és az Abigél kerül majd. A Tantermi deszka-sorozatból igény szerint a Peter-t és a Verona 1301-et játsszák.

Ami a következő hetek, hónapok eseményeit illeti: megkezdődtek a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválrólpróbái, melyet szintén Bal József rendez. A népszerű musicalt április 13-tól láthatja a közönség. Az előadás különleges lesz, hiszen valóban „riport-szerűen” mutatja be a művet. Két kamera segítségével, kivetítőn láthatják majd a riportokat a nézők. Besenczi Árpád ezzel kapcsolatban elmondta: mivel a színháznak nem állt rendelkezésére a szükséges két kamera és két nagyobb méretű monitor, a Facebookon felhívást tettek közzé, hogy aki tudja, segítse ki a teátrumot az eszközökkel. Nagy örömükre szolgált, hogy néhány órán belül egy cég felajánlotta a két monitort, a ZTV pedig két kamerát ad kölcsön az előadás idejére.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Színházi világnap alkalmából, március 27-én Gobbi Hilda-díjban részesül Czegő Teréz színművész. Idén pedig Balogh Tamás és Farkas Ignác színművészek személyében új örökös tagjai lesznek a társulatnak. A róluk készült domborműveket április 13-án, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról premierje előtt avatják fel a színház falán.

Pánczél Petra