V. Bábos Drámaíró Verseny

A verseny 2018. március 22-én, csütörtökön este, 17:30-kor kezdődik. Itt kerül kihúzásra a téma is, mely körül zajlanak majd az események a következő három napban. Ebben az évben az elmúlt évtizedekben megjelenő helyi lapok március 22-ei cikkei közül kerül kihúzásra a téma melyből később a három író a verseny során egy éjszaka alatt színdarabot alkot. A megnyitón a Békéscsabai Napsugár Bábszínház A kőszív című előadását láthatja majd a közönség.

A megnyitót követően az írók elvonulnak, hogy 12 óra leforgása alatt megírják egyfelvonásos bábdarabjaikat. Idén Berg Judit, Szabó Borbála és Tasnádi-Sáhy Péter vállalta a kihívást. Csütörtökön este kerül kisorsolásra az is, hogy melyik színészcsapat, melyik író munkája alapján kezd el dolgozni.

Péntek reggel megismerhetjük az elkészült darabokat és az is kiderül, hogy mely rendező kinek a darabjával és melyik csapattal kezdi el a munkát. A rendezők az V. Bábos Drámaírón: Lázár Helga, Somogyi Tamás és Rumi László lesznek.

A színészcsapatok most a Békéscsabai Napsugár Bábszínház színészei mellett a szatmárnémeti Harag György Társulat Brighella Bábtagozata, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és társrendezőként a zalaegerszegi Griff Bábszínházbábszínészeinek részvételével állnak majd össze.

A csapatok ezután versenyt futnak az idővel, éjt nappallá téve halmozzák az ötleteket, és próbálnak beleférni a térbe és a rendezői koncepcióba. Feladatuk továbbá, hogy mindhárom darabhoz bábokat, bábos kellékeket készítsenek, így a műhelyek is 24 órás készenlétben állnak. A fesztivál igazi különlegessége a nyilvánosság, a színházi függönyök nem rejtenek el semmit. Az érdeklődők a próbafolyamatot is végig követhetik, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének.

A kész előadásokat a közönség március 25-én, vasárnap 15 órától tekintheti meg az Sík Ferenc Kamaraszínház színpadán. A záróeseményen az előadásokat követően, a zsűri döntéshozatala alatt a Rokodál zenekar játszik majd. Hozzájuk csatlakozik Hajtmann Ildikó, aki idén a Békéscsabai Napsugár Bábszínházzal egy napon vehette át a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést.

A versenyről idén is folyamatosan hírt adunk facebook oldalunkon és honlapunkon (napsugarbab.hu), Varga Tamás blogírónak köszönhetően. Anyagainkat a Gyermekszínházi Portál is közzéteszi. Reményeink szerint a vasárnapi bemutatók előtt pedig a közönség kézbe veheti kiadványunkat, mely tartalmazza a drámákat is.

A rangos szakmai zsűri a következő díjakat adja ki 2018-ban: legjobb színésznő, legjobb színész, legizgalmasabb férfi karakter, legizgalmasabb női karakter, legjobb rendező, legjobb dráma

A nézők pedig szavazhatnak a nekik legjobban tetsző előadásra, mely közönségdíjat kap majd.