Megérintette a veszprémi közönség szívét az Isten pénze című musical

Charles Dickens Karácsonyi ének című klasszikus kisregényéből írt musical különlegessége hogy két külön társulattal, de négy szerepben ugyanazon művészekkel, egy rendezővel, egy koreográfussal, közös díszlettel állítja színpadra a népszerű előadást a veszprémi és a székesfehérvári színház. Az októberben kezdődő művészeti munka rengeteg feladatott állított a darabban közreműködők elé, hiszen egyszerre két helyen zajlott a felkészülés, a főpróbák alatt pedig mindkét társulat Veszprémben dolgozott.

A premieren jelen volt a szerzők közül Müller Péter Sziámi, Tolcsvai László pedig a főpróbák alkalmával nézte meg a darabot. 

Az Isten pénze musical mondanivalója nem csak karácsony közeledtével aktuális, de ilyenkor még jobban felerősödik az emberekben a szeretet és sokakban felmerül, hogy a költséges ajándék helyett a családdal, szeretteikkel töltött idő értékesebb. A darab mondanivalója megérintette a premier közönségének a szívét és a bemutatón hosszú tapssal ünnepelték az alkotókat. 

A zenés mű a legtöbbet játszott musicalek egyike és semmit sem veszített aktualitásából. Főhőse a lelkileg sivár, idősödő milliomos, Ebenezer Scrooge uzsorás, akit még karácsonykor is csak anyagi ügyei foglalkoztatják. Pénzt azonban nem adományoz a szegényeknek, mert úgy gondolja, a gyengének pusztulni kell.

A készítők gondolatai a darabbal kapcsolatban

Hargitai Iván (rendező)
Hit és csodák nélkül is lehet élni, de minek… Ha elveszítjük egy tágabb, akár egyetemes összefüggésben szemlélni magunkat, az életünket, csupán napról napra vergődünk a megélhetés szerényebb vagy gazdagabb lehetőségei között. Ez azért elég szánalmasan hangzik… A megszállottság (ami lehet pénz, sport, politika, művészet) fontos része a világ folyásának, hiszen csak extra energiákkal lehet különleges eredményeket elérni. De ha eltűnnek belőle a valós emberi kapcsolatok, családdal, baráttal: akkor az egész életút szörnyű magányosságba torkollik. Nem tudjuk mi a szeretet. Talán odafigyelés a másikra. Az önzés ellentéte. A szeretet kemény munka. Önmagunk meghaladása. A szeretet megélése maga a csoda.

Bálint András (Ebenezer Scrooge)
Szívesen jöttem vissza Veszprémbe, egy újabb kalandra, egy zenés darab főszerepére, a tavalyi My Fair Lady rendezés után. Megszerettem az itteni kollégákat, újra izgalmas velük a közös munka. Ebenezer Scrooge szerepe nagyon szép, bár úgynevezett negatív figura, én igyekszem az emberi oldalát is megmutatni. Egy magányos idős férfi, aki csak pénzben hisz, de mikor álmában megjelenik rég halott barátja, aki szembesíti őt fiatalkori álmaival, egy éjszaka alatt megváltozik. Karinthy Frigyes Találkozás egy fiatalemberrel című novellája jutott eszembe, melyben az író fiatalkori énje számonkéri az idős írón hajdani álmait. Itt is hasonló a szituáció. Ez a boldogtalan bankár ráébred arra, hogy segíteni kell másokon, szolidaritást kell vállalni. Az eredeti mű Dickens Karácsonyi éneke nagyon aktuális ma is. A rendezővel, Hargitai Ivánnal jól tudunk együtt gondolkodni, arra törekszünk, hogy ebben a szép érzelmes musicalben megmutassuk az emberi igazságot.

Kőrösi Csaba (Marley)
Az Isten pénze című musical Marley szerepe harmadik alkalommal talál meg. Először 2006-ban játszottam itt a Veszprémi Petőfi Színház színpadán, az akkori előadást Dunai Tamás rendezte. A következő alkalom évekkel később 2011-ben következett, akkor német nyelven, egy német utazótársulattal magyar-német táncosokkal, színészekkel mutattuk be az előadást, melyet Németország számos városában játszottunk nagy sikerrel. A mostani előadás is tartogat újdonságokat számomra, hiszen újabb rendezőt, új partnereket kaptam így most új instrukciókkal új impulzusokkal próbálom Marley szerepét. 

Keller János (Bob Cratchit)
Egyedülálló koprodukció részese lehetek, hiszen két színház – a Veszprémi Petőfi Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház – társulata egyszerre próbálja és mutatja be az Isten pénze című nagysza bású musicalt. Két hatalmas stáb, négy közös szereplővel. Én Veszprémben és Székesfehérváron is Bob Cratchitet a négy gyermekes édesapát alakítom, aki hittel és szeretetben éli mindennapjait. Ő fogalmazza meg a darabban az egyik legfontosabb mondatot, amely ma is példa lehetne minden ember számára. A bántás, gyűlölet, irigy ség helyett érdemes lenne feltenni magunknak azt a kérdést, mellyel Cratchit szembesít minket: „Mit tudjuk mi, mit él meg egy másik ember?!...” így talán átgondolnánk ítélkezéseinket és Cratchit-hez hasonlóan a szeretet és a megbocsátás vezérelhetné az életet.

A veszprémi társulatból Kőrösi Csaba, Nyirkó István, Máté P. Gábor, a székesfehérvári teátrumból pedig Keller János lesznek mindkét város bérletsorozatának állandó szereplői. Veszprémben Bálint András, a Vörösmarty Színházban Kozáry Ferenc alakítja Ebenezer Scrooge-ot. 

Az Isten pénze december 26-án, karácsony másnapján bérletszünetben is megtekinthető lesz színházunkban. 

Műsorterv: http://www.petofiszinhaz.hu/Eloadasok/Havi-musor/Isten-penze