Bűvészek a Manézsban - avagy mi bújt elő Corodini cilinderéből?

A három kategóriában megrendezett Corodini kupa tapasztalatairól Fülöp Tibor hivatásos előadóművész, a zsűri elnöke elmondta, mennyire izgalmas látni, hogyan jelennek meg a nemzetközi trendek a hazai versenyprogramokban. Régen a bűvész frakkban, cilinderben megjelent a függöny előtt, és bár beszélt a közönségéhez, mégis megmaradt a távolság. Mára nagyon megnőtt az interaktivitás, a közönség nem csupán néző, hanem aktív résztvevő, a bűvész lehet elegáns, de a farmer is kiválóan megteszi, és egyre többször látjuk, hogy kis jelenetbe ágyazzák a trükköket, komplett dramaturgiája van a műsornak. Láthattuk a festőművész történetét, de a bűvészmester és a diák tanórája sem volt mindennapi élmény.

– Régen vittük a kottát a helyi zongoristának – mondta Fülöp Tibor –, ma pedig egy Pendrive elég, sőt, akár főszerepet kaphatnak a hangeffektek, ezeken alapszik a produkció, ami nagy pontosságot igényel, de azonnal külföldön is előadhatóvá teszi a számot.

Nagyon érezhető az internet hatása, színes és gazdag a választék a bűvészek számára, ötletben, eszközben, lehetőségben.

A zsűri nemzetközi szabályok alapján pontozott, külön értékelve az összhatást, a megjelenítést, a trükkök nehézségét és az eredetiséget.

close up, azaz közelben, a kis tárgyakkal végrehajtott trükkök kategóriájában Tóth Kim Móric nyerte az első díjat, aki egyben a verseny Gran Prix győztese is, minden kategóriát összevetve a legtöbb pontot szerezte meg.

Színpadi bűvészet kategóriában Szakmáry Péter lett a verseny győztese, az idén először megrendezett gyermekbűvészet kategóriában, azaz a célzottan a gyerekeknek szóló műsorával pedig Szokor Gyuláé lett az első díj.


A zsűri elnöke kiemelte, milyen sokat jelent a hazai bűvészeknek, hogy a Fővárosi Nagycirkusz otthon adott a rendezvénynek, és ez nemcsak technikailag profi környezetet jelent, hanem barátságos, segítőkész fogadtatást, az összetartozás érzetét, amiért külön köszönet illeti a Cirkusz valamennyi dolgozóját.

A 30. Corodini bűvésztalálkozó és verseny látványos gálaműsorral zárta egész napos programját, ahol a fellépő bűvészek a közönséggel együtt keresték a női szívek kulcsát, a csomózták és bogozták a köteleket, szellem helyett kupakot találtak a palackban vagy hatalmas vízgömbökbe bújtak.
És hogy volt-e valami a kalapban? Hát persze, hogy volt. A modern, bámulatos trükkök mellett, a kalapból előbújt, aki a bűvészet történetében mindvégig ott lapult: a fehér nyuszi.