Évadismertető Újszínház 2017 - 2018

 Az Újszínház soron következő évadában ismét olyan bemutatókkal készül, melyek folytatják azon értékek megőrzését, amelyek örök érvényűek és fontosak mindenki számára.

•    A repertoárt úgy állítottuk össze, hogy mindenki megtalálja azt, ami kedves a szívének - mondta Dörner György, az Újszínház igazgatója.
•    A kortárs szerző, Kulcsár Lajos  Zserbótangója három nőről szól, akik kénytelenek nap mint nap szembenézni a megélhetési gondokkal. Csodálatos módon azonban a legnehezebb pillanatokban is megőrzik derűjüket, emberségüket. Életük olyan, akár a tangó, keserűségében is gyönyörű, szenvedélyes, és fájdalmában is méltóságteljes.
A szerepekben valódi színészlegendákat láthatunk.
Bordán Irén az egyik legjobb barátnőjéről szeretné megformázni a karaktert.
•    Számomra fontos a hitelességhez, hogy egy élő személyt vegyek alapul, így a legapróbb részletekig, mozdulatokig ki tudom dolgozni a szerepemet.
Esztergályos Cecília és Tordai Teri hatalmas lelkesedéssel vágtak neki a feladatnak.
•    Bár csak októberben lesz a bemutató, mi már többször találkoztunk, hogy átbeszéljük, mint gondolunk a darabról - mondta Tordai Teri.
•    Nagyon jó a hangulat és az összhang kettőnk közt, reméljük, ezt a közönség is érezni fogja az előadást nézve - tette hozzá Cili.

Végre színpadon láthatja a közönség a Beatrice darabot is.
- Jövő évadban fogjuk bemutatni a Beatrice zenekarról szóló musicalt. A zene éppoly fontos művészet, mint a próza és nagy öröm, ha a színházban mindkettő egy darabban kap helyet. Én előbb lettem zenész, mint színész, és a muzsika a mai napig fontos része az életemnek. A jó dal mindenkihez szól, ahogyan a Beatrice nótái. Reméljük, hogy a fiatalok az előadást nézve felfedezik, a korábbi generáció pedig felidézi “azokat a boldog szép napokat”.
Bozsogi János, a darab rendezője 35 éve személyes barátságban van Nagy Feróval.
•    Az ismeretségünk segít abban, hogy valóban hiteles módon tudjam színpadra vinni Nagy Feró életét, munkásságát.
A nemzet csótányát Kurkó József játssza a színpadon.
•    Különösen nehéz, amikor egy élő személyt kell alakítanom, ráadásul állandó kontroll alatt leszek, hiszen Feró is játszik a darabban - mondta Kurkó József. - Nagy megtiszteltetés számomra a feladat, és alig várom, hogy megkezdődjenek a próbák.

A nagyszínpadon egy újabb történelmi darab is helyet kap.
•    Az Újszínház jelszava : klasszikus értékek - magyarul. A következő évadban ismét egy nagyszerű klasszikus drámaíró művét állítjuk színpadra. Herczeg Ferenc Bizánc című műve a szerző egyik legtöbbet játszott drámája. A nagyszerű, összetett karakterek megformálása gyönyörű feladat a színészek számára. A történet üzenete talán aktuálisabb, mint valaha: a keresztény értékek megőrzése mindannyiunk feladata, legfőbb érdeke.
Gregor Bernadett több okból is nagyon örül a szerepnek.
•    Egy rendkívül jó darab csodálatos női szerepét játszhatom el, ráadásul a partnerem Viczián Ottó lesz, akinek játékát már a főiskolai évek alatt is nagyon csodáltam. Most lesz alkalmam először együtt játszani vele, és biztos vagyok benne, hogy fantasztikus élmény lesz.


Premierek:
KULCSÁR LAJOS
ZSERBÓTANGÓ
– tragikomédia –
Szereplők:
Esztergályos Cecília
Tordai Teri
Bordán Irén
Rendező: DÖRNER GYÖRGY
Bemutató: 2017. október
A színpadi játék két „nyugállományba vonult” színésznő történetét meséli el, akik élethelyzeteikből adódóan közös albérletbe kényszerülnek. Társbérletük kacagtatóan szatirikus helyzetek, nosztalgikus visszaemlékezések és komikus sorsfordulatok kavargó forgatagává válik. Kamilla polgári családból származó, jó kedélyű, örökmozgó nő. Sikeres komikaként dolgozta végig az életét vidéki színházaknál. Klári, szintén fővárosi polgárlány, de szegény családból indult, színészként pedig vidéki „száműzetésből” Pestre került tragika. Az egymással és egymás múltjával vetélkedő, a magánéletükben is folyton szerepet játszó színésznők hirtelen egy újabb szereplővel, új lakótárssal kerülnek szembe… A két, egymást egyre inkább megértő és megszerető színésznőt Esztergályos Cecília és Tordai Teri alakítja, a főbérlőt pedig Bordán Irén.

FALUSSY LILLA
RICSE, RICSE, BEATRICE
– Rock hórukk két felvonásban –
Főbb szerepekben: Kurkó József, Nagy Feró, Fehérvári Péter, Lugosi Dániel, Vass György, Szakács Tibor, Koncz Gábor, Csurka László, Almási Sándor, ifj. Jászai László, Gregor Bernadett, Incze József, Orosz Csenge e.h., Timkó Eszter, Nagy Zoltán
Rendező: BOZSOGI JÁNOS
Bemutató: 2017. november

Nagy Feró és a Beatrice zenekar története áll a rockmusical középpontjában, mely mostanra már rocktörténeti csemege. Nagy Feró évtizedeken keresztül folyamatosan meg tudott újulni, magas művészi színvonalon valósította meg zenei elképzeléseit. Személyisége alkalmas arra, hogy a magyar hőst, az egyszerű „nép fiát” tárja a nézők elé, aki öntudatosságával, hitével, tehetségével és született színészi képességeivel mindig átlépett az elé gördített akadályokon. A múlt rendszerben a Beatrice a titkosszolgálat által megfigyelt együttes volt, a Történeti Hivatal dokumentumainak tanúsága szerint folyamatosan jelentettek koncertjeikről és figyelemmel kísérték a zenekar tagjainak életét. A műben elhangzanak a Beatrice emblematikus dalai, mint a Jerikó, Angyalföld, Nagyvárosi farkas, Motorizált nemzedék, Térden állva, Késő már és természetesen a későbbi slágerek, mint az Azok a boldog szép napok is.



HERCZEG FERENC
BIZÁNC
– színmű két felvonásban –
Főbb szerepekben: Gregor Bernadett, Vass György, Almási Sándor, Csurka László, Incze József, Viczián Ottó, Jánosi Dávid, Szakács Tibor
Rendező: NAGY VIKTOR
Bemutató: 2018. február

Herczeg Ferenc egyik legtöbbet játszott, mesterien szerkesztett történelmi színműve 1453. május 29–én zajlik Konstantinápolyban, a keleti keresztény birodalom központjában, azon a napon, amikor a város, s vele a birodalom elbukik. A világtól elvonult Konstantin császár és a világot a saját hasonlatosságára formáló Mohamed török szultán közt folyik a harc a hatalomért. Vajon miért esik el, miért válik a mohamedán invázió martalékává a keresztény birodalom? Az erőszakos betolakodókkal szemben kevésnek bizonyul a megbocsátást hirdető keresztény kultúra? A történelem ismétli önmagát; párhuzamos helyzeteket teremt, hiszen ma is ezt a veszélyhelyzetet éljük újra. A bizánci birodalom végjátéka ez, ahol mindenki, aki meg akarja menteni az életét, az új uralkodó, Mohamed mellé áll. A mohamedán haderő azonban oly sikeres, hogy elpusztít mindent, ami a régi kultúrából marad, legyen az ember, tárgy vagy vallási kegyhely. Két politikai rendszer és hitvilág összeütközése zajlik, melyből nem lehet tudni, hosszú távon ki kerül ki győztesen: a régi vagy az új, a hangos vagy a néma, az erőszakos vagy a belenyugvó…