A VI. Táncház Napja programjai

Nemzetközi konferencia a táncház-módszer külföldi adaptációjáról

Időpont: 2017. május 12., 10:00–18:00

Helyszín: Magyarság Háza (1011 Budapest, Szentháromság tér 6.)

A Hagyományok Háza a VI. Táncház Napjához kapcsolódóan nemzetközi konferenciát szervez május 12-én. A táncház-módszert, a szellemi kulturális örökség megőrzésének magyar modelljét a világ más kultúrái is adaptálták. A táncház-módszer – mint magyar szellemi termék – sikeres exportjának tekinthetjük, hogy Japánban, Lengyelországban, Szlovákiában is mintát adtunk a hagyományos kultúra átmentéséhez.


A táncházak a határon túli magyar kisebbségek, majd a távolabb élő magyar diaszpóra körében honosodtak meg elsőként, majd más országokban, mint például Japánban a magyarul nem beszélő, de a magyarokkal rokonszenvező társaságok is elkezdtek klubjaikban magyar táncházakat tartani. Néhány esetben (Lengyelország, Szlovákia, Udmurtföld) a táncházmozgalom módszertanát a helyi folklórhagyományok közművelődési szintű továbbéltetésében is elkezdték sikeresen alkalmazni. Így ma már a lengyel vagy a szlovák táncházasok ugyanúgy szerveznek táncház táborokat, fesztiválokat és továbbképzéseket, mint ahogy azt 1972 óta Magyarországon is megszoktuk.


A magyar táncházmozgalom elindulásának 45. évfordulója jó alkalmat kínál arra, hogy az immár nemzetközivé vált módszer múltjáról és aktuális történéseiről eszmecserét indítsunk és megszervezzünk egy olyan konferenciát, melynek keretében a magyar modell követői, illetve a világ különféle tájain zajló, hasonló folyamatok ismerői és alakítói megosszák egymással tapasztalataikat.

Előadók:

Agócs Gergely, Harlov-Csortán Melinda, Jacek Hałas (PL), Ivan Murín (SK), Andrei Prokopiev (Udmurt Köztársaság), Ronald Kibirige (Uganda), Egil Bakka (NO), Anna Nyander (SE), Takashi Kamiya (JP)

 

A workshop-on közreműködő zenekarok: Muzička zenekar (SK), Regle zenekar (PL)

A rendezvényre a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

www.hagyomanyokhaza.hu

VI. Táncház Napja

Időpont: 2017. május 13.

Helyszín: Liszt Ferenc tér

Az első táncház megrendezésének 45. évfordulóján ország-, világszerte ismét számos program várja majd mindazokat, akiket már magával ragadott a népzene, néptánc sodró világa és azokat is, akik csak most szeretnének belekóstolni. A központi rendezvényt ezúttal is a Liszt Ferenc téren, az első táncháznak helyet adó Írók boltja előtt rendezzük meg, ahol egész nap élőzenével kísért tánc- és énektanítás, gyermekprogramok, mesemondás és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket. Annak érdekében, hogy minél több helyen szóljon a talpalávaló, hívjuk és várjuk a világ minden tájáról azokat, akik ezen a napon szívesen megismertetnék másokkal, miért izgalmas a 21. században is elődeink kultúrája.

Kodály nyomdokain - Ünnepi népzenei koncert és díjátadó a Táncház Napján

a Hagyományok Háza és a Zeneakadémia Koncertközpont szervezésében

Időpont: 2017. május 13. 19:30

Helyszín: Liszt Ferenc Zeneakadémia

Immár hagyományosan a Táncház Napját a Halmos Béla-vándordíj és emlékérem átadásával egybekötött népzenei koncerttel zárjuk a Zeneakadémián. A táncházmozgalom 45. évfordulóján, a Kodály-év jegyében szerkesztett műsoron a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék tanárai, már végzett hallgatói, a Magyar Állami Népi Együttes zenészei, valamint Horsa István, a Halmos Béla vándorhegedű tavalyi nyertese lépnek fel egy közös koncerten.

Az ünnepi műsor Kodály Zoltán zeneszerző, zenepedagógus és népzenekutató születésének 135., és halálának 50. évfordulója alkalmából elsősorban Kodály hangszeres népzenei gyűjtéseire támaszkodik. A közel 300 hangszeres dallam az 5000 vokális gyűjtött dallamhoz képest kevésnek tűnik, viszont annál értékesebb. A kászoni, gyergyói népdalok ráirányították a figyelmet a magyar népzene legfontosabb pentaton zenei rétegére. Kodály Hont és Nyitra megyei dudás, furulyás gyűjteménye, a bukovinai hegedűs felvételei gazdag, régi állapotokat tükröző zenei világot tárnak elénk. A Páva-dallam hangszeres változatai az egész Kárpát-medencében fellelhetőek, míg a Marosszéki táncok főtémájaként ismertté vált hangszeres dallam számos erdélyi kistáj tánczenéjében megtalálható. A bartóki gondolattal összhangban a gyűjtött magyar népzenei anyag Nyitra megyei szlovák, baranyai horvát, valamint bukovinai román és rutén népdalokkal és táncdallamokkal is kiegészül. A koncerten a hagyományos vonószenekari összeállítás mellett a középkorban is elterjedt duda–hegedű és hegedű–cimbalom–gardon formációk is megszólalnak.

A műsor szerkesztése részint tájegységek szerint, részint a Kodály Zoltán által feltárt zenetörténeti összefüggések figyelembevételével történt. A Kodály művekből közismertté vált népdalok mellett eddig nem hallott hangszeres dallamok is felcsendülnek. A műsorban többek között a Fölszállott a páva, a Galántai táncok, a Marosszéki táncok, a Mátrai képek és a Székelyfonó című Kodály művek népzenei forrásai szólalnak meg.

Műsorterv:
  1. Széki hangszeres összeállítás Lajtha gyűjtéséből
  2. Kászoni keservesek és lírai dalok
  3. Bukovinai magyar, román és rutén dallamok
  4. Zoboralji dudanóták
  5. Galántai táncdallamok
  6. „Gábor Ignác nótája” – gyergyói keserves és táncdallamok
  7. „Marosszéki táncok” – erdélyi táncdallamok
  8. Dél-dunántúli dallamok Baranya és Somogy megyékből
  9. Horvát dallamok hegedűre és dudára
  10. Nagyszalontai és nyírségi dallamok
  11. Ipolysági dudanóták
  12. „Mátrai képek” – palóc pásztornóták
  13. „Páva variációk” – Páva-dallamok a Kárpát-medencében
Közreműködnek:  Bárdosi Ildikó, Hetényi Milán (ének), Istvánfi Balázs (duda), Juhász Zoltán (furulya, duda), Horsa István, Mihó Attila, Nyitrai Tamás, Vizeli Balázs (hegedű), Balogh Kálmán, Zimber Ferenc (cimbalom), Árendás Péter, Fekete Márton (brácsa, kontra), Bognár András (bőgő, ütőgardon)

 

A műsort szerkesztette: Árendás Péter
Az est háziasszonya: Berta Alexandra