Kortárs színház Celldömölkön

- Milyen volt 2016? Mi az, amire nagy valószínűséggel sok év múlva is vissza fogtok emlékezni ebből az évből?

Nagy Zsuzsi: Nagyon mozgalmas év volt a 2016-os, még a megszokottnál is több munkával telt.

Az év egyik nagy kérdése volt, hogy mi lesz velünk májustól, amikor művészeti vezetőnk B. Péter Pál és felesége, Benkő Ágnes - aki rendezőként, koreográfusként és színészként dolgozott a csapatnál - elköltöznek Angliába. Bár sajnáljuk, hogy így döntöttek, jelentjük, sikerrel vettük az akadályt: új szervezeti felépítésünk lett, és szinte teljesen új repertoárt állítottunk össze!

Az év első felében amit tudtunk, felújítottunk, hogy továbbjátszható legyen: megmentettük a Láthatatlan apuka című mesénket, sőt TIE-t is csináltunk belőle, és a Bekkanko, a grimaszdémon című frissen bemutatott előadásunkba is új szereplőket állítanunk be.

Aztán nekiláttunk új előadások létrehozásának. Augusztustól decemberig minden hónapban volt egy premierünk.


Augusztusban bemutattuk a Vaknyugatot, Nagy Péter István e.h. rendezésében. Szeptemberben a k2 Színházzal közösen hoztuk létre a Hantocska című modern mű-népmesét. Októberben az új, egész estés bohózatunknak a Legyen a férjem!-nek tartottuk a bemutatóját, novemberben Deme Róberttel dolgoztunk a Nap, Hold, Csillagok című székely népmesékből összeállított előadáson.

Decemberben tudtunk egy kicsit pihenni. A társulatból hárman részt vettünk egy nemzetközi workshopon Bergamoban, a Teatro Tascabile-nél. A workshop fő témái Grotowski alapokra épített akrobatika tanulmányok és a Tascabile fő attrakciója, a gólyaláb leckék voltak.

2016-ban új stúdiós osztályokat indítottunk és csatlakoztunk a pécsi Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskolához. Jelenleg több, mint 40 stúdiósunk van.

- Mi volt az év legnagyobb sikere társulatotok számára?

N. Zs.: Nagy sikerrel rendeztük meg a 8. Soltis Lajos Országos Színházi Találkozót július elején.
Íme egy kis interjús hangulatidézés.

Rögtön a fesztiválunk után következett a 19. Soltis Tábor, ami a résztvevők szerint az eddigi legjobb táborunk volt, mind a minőség, mind a hangulat tekintetében. Ez volt az első táborunk, amit nem Soly nyitott meg. Hiányát érezzük a mindennapokban, de lélekben ott volt velünk, ezt biztosan tudjuk!

Formanek Csaba Lélekerdő című írása adja vissza a legjobban a tábori élményt.

fotó: Pörneczy Tamás

Augusztus 19-én mutattuk be a Vaknyugat című előadást. Merész vállalkozásnak tűnt ezt a kortárs, nyers és vaskos humorú darabot repertoárra tűzni egy vidéki kisvárosban. Óriási öröm számunkra, hogy a helyi közönség nagyon megszerette az elődást és nagyon mély visszajelzéseket kaptunk.
Az előadás trailere.

fotó: Benkő Sándor

Nagy élmény volt a k2 Színház alkotóival dolgozni. Turbuly Lilla kritikus beválogatta a Hantocskát 2016 TOP 10 előadása közé: „Mert bebizonyítja, hogy kell és lehet a halálról beszélni, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, sírva-nevetősen.”

Az előadásról szóló kritika itt olvasható.

-  Mi okozta a legnagyobb csalódást?
 

N. Zs.: Peti és Ági Londonba költözése lelkileg és fizikailag is megviselte a társulatot.

Nagyon sok előadástól meg kellett válnunk: eltemettük az Üvegtemplomot, a Woyczeket, a Prométheuszt, a Szépet fogtok álmodni!-t és az Úrilány szobát keres című  nagysikerű bohózatunkat.

- Hogyan látjátok az amatőr / öntevékeny színházi szféra helyzetét?

N. Zs.: Nagyon örülünk annak, hogy egyre több önszerveződő társulat alakul, akár projekt szinten is, valamint jó látni, hogy sok a koprodukció, színész és rendező csere. Sok jó előadást láttunk az elmúlt év során! Örömteli az is, hogy sokan megpróbálják a függetleneknek kiírt működési támogatás megpályázását és eggyel biztosabb szintre helyezik működésüket. Általánosságban a helyzet azonban továbbra is bizonytalan a működési támogatás esetlegessége miatt.  

- Milyen tervekkel vágtok neki a 2017-es évnek?

N. Zs.: A statisztikai mutatóink 2016-ban a sok felújítás és az új repertoár összeállítása miatt visszaestek. Szeretnénk az előző évek előadásszámát produkálni és izgalmas előadásokat létrehozni régi/új rendezőkkel.

A k2 Színházzal tervezzük elkészíteni az új közönségdarabnak szánt zenés darabunkat, a Tisztújítást. Nagy Ignác művét Parti Nagy Lajos átiratában használjuk, melyből Benkó Bence és Fábián Péter egy zenés feldolgozást állítanak színpadra. Nagy Péter István e.h. Szentivánéji álmot fog rendezni. Komáromi Sándorral nagyszabású utcaszínházi előadást hozunk létre A könyv címmel. Rendezni fog még nálunk Perényi Balázs és Herczeg Tamás is.