Bartók-est a Pécsi Balett és a Pannon Filharmonikusok előadásában a Kodály Központban

Rendező-koreográfus: Vincze Balázs a Pécsi Balett igazgatója, karmester: Bogányi Tibor a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere.

A Bartók-év keretében a Pécsi Nemzeti Színház és a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központ színpadán a Pécsi Balett közreműködésével állítja színpadra a zeneszerző két táncjátékát. A számos tekintetben egyedülálló produkció hiánypótló Pécs színházi életében. Vincze Balázs koreográfiái, a Pécsi Balett táncművészei és a Pannon Filharmonikusok társulata a 2010-ben megnyílt Kodály Központ egy mindeddig kiaknázatlan lehetőségéből megszülető, látványos produkciót tár a közönség elé.

Vincze Balázs ajánlója: „Bartók Béla két klasszikusa egyszer minden professzionális magyar balett együttes repertoárjára felkerül, a két táncjáték szinte megkerülhetetlen kihívás egy koreográfusi pálya során. A csodálatos mandarin kortalan története az elidegenedett nagyvárosi világ minden szennyéről és vágyáról, A fából faragott királyfi népmesei bölcsessége a valódi erények értékéről a külsőségek fetisizálása helyett - mintha rólunk, a 21. század értékvesztett világáról szólna. Mimi és a mandarin könyörtelen drámája, a királykisasszony és a királyfi látszólag naiv meséje a ma emberének is tükröt tartanak. Társadalomkritikájuk érvényesebb, mint valaha. Egyúttal megérintik az érző ember lelkét, mert felcsillantják a reményt a változásra, egy új, jobb élet lehetőségére: a szerelem megváltó erejére.”

A produkció karmestere, Bogányi Tibor több mint tíz éve vár egy olyan alkalomra, mint amit a Bartók-est kínál: „2005-ben Turkuban az évad során dirigáltam Bartók összes színpadi művét. Elképesztően innovatív zene mind a mai napig, magával ragadó és sodró élmény dirigálni, benne lenni, hallgatni és nézni is. Több mint tíz éve várom újra az alkalmat, felemelő, hogy a Kodály Központban most ismét átélhetem a pécsi közönséggel együtt. Páratlan lesz, biztosan.”

A fából faragott királyfi szcenizálva a Pannon Filharmonikusok 2017. március 25-i „A Királyfi és Pulcinella tánca” című koncertjén debütált kiemelkedő sikerrel.

A csodálatos mandarin bemutatója a Bartók-év keretében a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként valósult meg. Az előadás megvalósításában a Pécsi Balett együttműködő partnere a Müpa.

Sajtókapcsolat, előzetes interjúegyeztetés 2017. április 24. 12.00 óráig

Pannon Filharmonikusok: Graf Orsolya grafo@pfz.hu

Pécsi Nemzeti Színház: Nagy Eszter nagy.eszter@pnsz.hu

Pécsi Balett: Bajnai Ágnes info@pecsibalett.hu


A csodálatos mandarin

Zeneszerző: Bartók Béla

Díszlettervező: Szendrényi Éva

Jelmeztervező: Németh Anikó (Manier)

Rendező-koreográfus: Vincze Balázs Harangozó-díjas, Imre Zoltán-díjas

Közreműködik a Pannon Filharmonikusok

Vezényel: Bogányi Tibor

Mimi: Ujvári Katalin

A mandarin: Koncz Péter

Az öreg gavallér: Téglás Bánk

A kis diák: Matola Dávid

1. csavargó: Kerekes Soma Lőrinc

2. csavargó: Szabó Márton Fülöp Viktor ösztöndíjas

3. csavargó: Tuboly Szilárd

A fából faragott királyfi

Zeneszerző: Bartók Béla

Díszlet- és jelmeztervező: Molnár Zsuzsa

A koreográfus asszisztense: Ujvári Katalin

Rendező-koreográfus: Vincze Balázs Harangozó-díjas, Imre Zoltán-díjas

Közreműködik a Pannon Filharmonikusok

Vezényel: Bogányi Tibor

Királyfi: Szabó Márton Fülöp Viktor ösztöndíjas

Királykisasszony: Vincze Brigitta

Tündér: Nagy Írisz Harangozó-díjas

Fabáb: Tuboly Szilárd

Valamint:
Domány Réka, Hoffman Virág Zoé, Kócsy Mónika, Szécsi Theodóra,  Frank Edina,
Nier Janka, Harka Máté, Kerekes Soma Lőrinc, Matola Dávid,

Molnár Zsolt Harangozó-díjas, Téglás Bánk, Varga Máté