• X. Kaposvári ASSITEJ Gyermek és Ifjúsági Színházi Biennálé

    Megkezdődtek a 2020 májusban megrendezésre kerülő X. Kaposvári ASSITEJ Gyermek és Ifjúsági Színházi Biennálé szervezési munkálatai. A fesztiválra a válogatás 2019 szeptemberében kezdődik meg, a válogató Székely Andrea.
  • Nemzeti Táncszínház: Léthatár premier

    Nemzeti Táncszínház: Léthatár premier

    “Körben jár a kismadár, repülni nem tud, lóg a szárnya, bár fellegek s az ég a vágya, ábrándja mégis földre száll…” (részlet: Zachár Lóránd)
  • Vénusz nercben

    Vénusz nercben

    David Ives amerikai kortárs szerző Vénusz nercben című darabját február 21-én 20 órakor mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház. Nemcsak a 18 éven felülieknek meghirdetett előadás ígérkezik különlegesnek, hanem a helyszín is, az Intimtér.
  • Rómeó és Júlia - Interaktív színházi nevelési előadás

    Rómeó és Júlia - Interaktív színházi nevelési előadás

    Mi jut eszünkbe a HAGYOMÁNY szóról? Szükségünk van-e még egyáltalán ilyesmire? Ha egy közösségnek vannak/lehetnek hagyományai, egy kisebb közösség - egy család - rendelkezhet-e hasonlóképpen hagyományokkal? Több ez, mint az évfordulók ünneplése? Beleszólhat-e családunk hagyományrendszere életünk alakításába?
  • Bozsik Yvette Társulat: Bogarak - budapesti bemutató

    A Négy évszak című csecsemőszínházi előadás nagy sikere után újabb kisgyermekeknek színházi produkció készült, ezúttal a bogarak életéről. A bogarak tréfás mozgása, tulajdonságai, viselkedésük, életük elevenedik meg a játékos mozgás és a tánc eszközeivel, színes, puha térben, játékos jelmezekkel. A szereplőket, a katicabogár testvérpárt, valamint a szemtelen poloskát, a virgonc ganajtúrót és az akrobatikus pókot a Bozsik Yvette Társulat táncosai keltik életre táncszínházi eszközökkel, kreatív ötletekkel és humorral ábrázolva.

  • AJÁNDÉK SZÍNHÁZLÁTOGATÁS A SZÍNHÁZ TÁMOGATOTTJAINAK

    AJÁNDÉK SZÍNHÁZLÁTOGATÁS A SZÍNHÁZ TÁMOGATOTTJAINAK

    A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nézőivel összefogva és a Merkúr Üzletlánc segítségével szervezte meg az Osszuk meg az ünnep örömét! című kampányt, melynek keretében december-január folyamán adományokat gyűjtöttek a rászorulók megsegítésére.
  • Énekes Madár a Pécsi Nemzeti Színházban

    Énekes Madár a Pécsi Nemzeti Színházban

    Tamási Áron Énekes madara egy csodálatos mese. Ebben a történetben mindenki a boldogulását keresi a vágyak kereszttüzében, és mert a boldogságot megtalálni nem egyszerű dolog, ez a keresés végzetes ellentéteket szül. A szerző nagy odafigyeléssel, megható emberséggel vezet végig ezen a csodákkal és varázslattal tűzdelt, sziporkázóan humoros és izgalmas történeten, miközben mesél a generációk között feszülő ellentétekről, a fiatalságról és a szabadság utáni vágyról. Előadásunk végső kicsengése, hogy a létezhet olyan helyzet, amikor az igaz szerelem legyőz mindent. Talán még a halált is. 
  • A SZÍNHÁZ LÉNYEGE A MEGEMELKEDÉS PILLANATA

    A SZÍNHÁZ LÉNYEGE A MEGEMELKEDÉS PILLANATA

    Októberben ünnepelte 70 éves évfordulóját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. Az intézményt a Bocsárdi László rendező és igazgató nevéhez kötődő, rendszerváltás utáni átalakítása tette a progresszív romániai magyar színjátszás egyik legfontosabb műhelyévé. Az évforduló kapcsán a Figura megalakulásáról, a színházcsinálás gyergyói, majd szentgyörgyi éveiről, magáról a színházról Nászta Katalin beszélgetett Bocsárdi Lászlóval.
  • Filmetűdök szvinggel, tangóval

    Filmetűdök szvinggel, tangóval

    Különleges, egyedi hatású, rendhagyó filmetűdök készültek A szving meg a tangó című produkcióhoz. A Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett látványos, nagyszabású előadását térben, időben és hangulatában foglalják össze ezek a néhány perces alkotások, amelyeknek forgatókönyvét Németh Ervin dramaturg írta, az újságíró szerepében pedig Savanyu Gergely színművész látható.
  • VIDÁM KAVALKÁD VÉGTELEN LEHETŐSÉGGEL

    VIDÁM KAVALKÁD VÉGTELEN LEHETŐSÉGGEL

    A Black Comedy nagyszínpados premierjét máris egy újabb követi teátrumunkban: Lendvai Zoltán a 80 nap alatt a Föld körül “csehszlovák” átdolgozását állítja színpadra február 23-án. A próba folyamat elején beszélgettünk Lendvai Zoltán rendezővel a darabban rejlő lehetőségekről és kihívásokról.
  • Két új februári bemutató a Pécsi Nemzeti Színházban

    Két új februári bemutató a Pécsi Nemzeti Színházban

    A fizikusok 2019. február 2-án, a Főfőnök pedig február 8-án lesz mutatkozik be először a Pécsi Nemzeti Színház színpadain.
  • Bálint András és Gyabronka József Budaörsön

    Bálint András és Gyabronka József Budaörsön

    Történetünk testről és lélekről szól, színészekről és civilekről (a színészek hívják így a nem-színészeket), színházról és hírnévről – továbbá magáról az életről, ami, mint tudjuk, szexuális érintkezés útján terjedő, gyógyíthatatlan, halálos nyavalya. De, még mielőtt kórlapunk végére pont kerülne, az élet számtalan érdekességet terít elénk. Ilyen például a szerelem – és ilyen az öregedés is; de talán az a legérdekesebb, hogy utóbbi olykor nem vet gátat előbbi elé.
  • Jurányi Ház - Bemutató: Ketten

    Jurányi Ház - Bemutató: Ketten

    A független színházi szféra ismert dívája, a Katona József Színház társulatának egyik oszlopos tagja, egy rendező, aki a brit improvizációs technika magyarországi meghonosítója és egy dramaturg-író összeállnak, hogy létrehozzanak egy újabb előadást. Részben rögzített, részben improvizációs, de mindenképpen más és más minden este.
  • Terror - Weöres Sándor Színház

    Terror - Weöres Sándor Színház

    A német sztárügyvédből lett drámaíró Ferdinand von Schirach 45 éves korában kezdett el írni. Első színpadi művét, a Terrort 2015 októberében egyidőben mutatta be a Deutsches Theater Berlin és a Schausspiel Frankfurt.
  • „Diákoknak színházat csinálni a leghasznosabb dolog, amit egy társulat tehet”

    „Diákoknak színházat csinálni a leghasznosabb dolog, amit egy társulat tehet”

    A k2 Színház az idei évadban mutatta be a MU Színházban Rinocéroszok című legújabb tantermi előadását, melynek központi témája a diákcsíny. A társulat nem először nyúl ehhez a műfajhoz, mellyel a diákok érdeklődésének felkeltése mellett kreativitásuk is fejlődik. A darab sikere miatt nem véletlenül tűzi műsorára havi rendszerességgel a MU Színház a Rinocéroszokat. Az ötlet megszületéséről, az előadás műfajáról és a társulat személyes törekvéseiről a rendezővel, Fábián Péterrel beszélgettünk.
  • Két tavaszi bemutató a Pinceszínházban

    Két tavaszi bemutató a Pinceszínházban

    Két bemutatóval is készül 2019 tavaszára a budapesti Pinceszínház. Tom Ziegler Grace és Gloria, valamint Balázs Ágnes Meghallgatás című darabját márciusban mutatják be.
  • #szinhaziangyalvagyok - a kecskeméti Katona József Színházban

    #szinhaziangyalvagyok - a kecskeméti Katona József Színházban

    A 2018 karácsonya előtt indított #szinhaziangyalvagyok jótékony program folytatódik és kibővül: nem csak gyerekek számára szeretné a Katona József Színház elérhetővé tenni a színházi élményeket, hanem olyan felnőtteknek is, akiknek szintén nehezen adatna meg a színházba jutás lehetősége e jótékony program nélkül.Várjuk azoknak a civilszervezeteknek, alapítványoknak, egyesületeknek, közösségeknek (stb.) a jelentkezését, akik e program keretében szeretnének színházba jönni, vagy olyan ajánlásokat, amelyek segítségével hasonló közösségek hétköznapi életét tehetjük szebbé.
  • „ORY GRÓFJÁT ÉNEKELNI JÓ LEHETŐSÉG, HOGY MEGMUTASSA AZ EMBER, MIRE KÉPES”

    „ORY GRÓFJÁT ÉNEKELNI JÓ LEHETŐSÉG, HOGY MEGMUTASSA AZ EMBER, MIRE KÉPES”

    2019. február 8-án mutatja be a Debreceni Csokonai Színház Rossini Ory grófja című vígoperáját. Az előadás kapcsán készítettek interjút Varga Donát operaénekessel.