• A Pszicho bemutatójára készül a Jókai Színház

    A Pszicho bemutatójára készül a Jókai Színház

    Robert Bloch regénye alapján, Pozsgai Zsolt átdolgozásában mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház március 1-jén a Pszichót. Az ötszereplős stúdióelőadást Koltay Gábor Balázs Béla-díjas, Érdemes művész rendezi.
  • IV. Pajtaszínházi szemle

    IV. Pajtaszínházi szemle

    Sikeresen zárult a negyedik Pajtaszínházi szemle is. Ismét a Nemzeti Színház adott otthont a rendezvénynek, két napon át, két színpadon 19 megye 19 színjátszó csoportja lépett fel. Térségük hagyományaira, szokásaira, tájnyelvére, vagy éppen helyi legendáira épülő előadásokat láthattunk, a betyártörténettől a kabarétréfán, népszínművön, pajzán népi komédián és a mesejátékon át egészen az egyfelvonásos drámáig terjedt a kínálat.
  • Hárman a padon

    Hárman a padon

    Aldo Nicolai darabjának hősei egyszerű nyugdíjasok, akiket eleinte semmi más nem köt össze, csak az öregedés nyűge és a magány. Találkozásaik egy városi padon idővel azonban célt és értelmet adnak életüknek.
  • Vastapssal mutatkozott be a Lovagias ügy

    Vastapssal mutatkozott be a Lovagias ügy

    A Magyar Kultúra Napja estéjén mutatta be legújabb darabját  a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház. A Lovagias ügy című zenés vígjátékot  Hunyady Sándor darabjából Verebes István írta át, belecsempészve Márkus Alfréd jó pár kedves dalocskáját is.
  • Twist Olivér bemutató a Bartók Kamaraszínházban

    Twist Olivér bemutató a Bartók Kamaraszínházban

    Dickens folytatásokban megjelent második regénye valóságos sokkot okozott Angliában: mennyi gonoszság és képmutatás bújik meg a világ leggazdagabb országának ismeretlen mélységeiben! Az író e műve nyomán lett Anglia, majd a világ első számú regényírója. A Bartók Kamaraszínház tovább folytatva az előző évadokban elindított családi előadások sorozatát, dunaújvárosi gyerekekkel a főbb szerepekben, mutatja be Twist Olivér történetét.
  • Naplemente előtt - József Attila Színház

    Naplemente előtt - József Attila Színház

    Gerhart Hauptmann huszonhét évesen írta első darabját Napfelkelte előtt címmel, jó néhány évvel később pedig megszületett annak ikerdarabja, a Naplemente előtt. A konfliktus látszólag Clausen tanácsos időskori fellángolása miatt robban ki, melyet egy fiatal óvónő iránt érez, a mélyben azonban kicsinyes acsarkodás, hatalom- és vagyonféltés húzódik meg, mely szétterjedő mételyként gyilkolja a családot. Modernkori Lear király – annak minden nemessége nélkül.
  • Kommunikációs tréning 11-14 éves felvételizőknek a Szegedi Pinceszínházban

    Kommunikációs tréning 11-14 éves felvételizőknek a Szegedi Pinceszínházban

    A Szegedi Pinceszínházban két alkalommal vehetnek részt 11-14 éves diákok az eredményes felvételihez szükséges kommunikációs képességeket fejlesztő tréningen: 2019. február 9-én és 16-án, 10:00-13:00-ig. A tréning lényege a diákok önbizalmának növelése, a stresszoldás és a megfelelő kiállás elsajátítása felvételi- és vizsgahelyzetekben. A foglalkozások alapja a drámapedagógia, Büky Beáta, a Pinceszínház társulatának színésznője foglalkozik a gyerekekkel. A 11-14 éves korosztály mellett szívesen látnak gimnazistákat is, illetve bárkit, aki szeretne többet megtudni magáról, a kommunikációról és az önfejlesztésről!
  • Ősbemutatóval köszönti Békéscsabát a Jókai Színház

    Ősbemutatóval köszönti Békéscsabát a Jókai Színház

    Különleges alkalomra ünnepi előadás, méltó megemlékezés jár - gondolta Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, és új színdarab megírására kérte fel Szente Bélát. A Szárnyad árnyékában című történelmi játékot meg is rendezi, az ősbemutatóval Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulóját köszönti a teátrum. A 2019. január 18-ai premier az évad egyik kiemelkedő produkciójának ígérkezik.
  • Kiírták az Örkény István drámaírói ösztöndíj felhívását

    Kiírták az Örkény István drámaírói ösztöndíj felhívását

    Az Örkény István drámaírói ösztöndíj célja, hogy segítse új magyar színművek létrejöttét, valamint lehetőséget adjon azon fiatal pályakezdő drámaírók részére, akik eddigi irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolják vonzódásukat a műfajhoz. 
  • Új előadás kiskamaszoknak a Kolibriben

    Új előadás kiskamaszoknak a Kolibriben

    Nagy sikerrel mutatták be szombaton a Kolibri Fészekben az Esznek-e a halottak epertortát? című új, kiskamaszoknak szóló előadást, Szívós Károly rendezésében. Beszámoló sok-sok képpel.
  • Nemzeti Táncszínház: Léthatár

    Nemzeti Táncszínház: Léthatár

    Nemzeti Táncszínház: LéthatárKörben jár a kismadár, repülni nem tud, lóg a szárnya, bár fellegek s az ég a vágya, ábrándja mégis földre száll… (részlet: Zachár Lóránd)   A legfőbb bíránk önnön lelkiismeretünk nemcsak arról ítél meg minket, hogy jót vagy rosszat cselekszünk-e, hanem látja, és folyton vizsgálja azt is, hogy eleget teszünk-e feladataink és álmaink megvalósításáért, sorsunk beteljesüléséért. Bűntudat és hiányérzet gyötri a lelket, ha elvesztegetjük életünk fontos pillanatait. A művet Bulgakov és Chagall munkássága inspirálta.
  • DRAGOMÁN GYÖRGY: KALUCSNI

    DRAGOMÁN GYÖRGY: KALUCSNI

     Dragomán György, napjaink egyik legfontosabb, külföldön is elismert írója megrázó erejű, pontos és szikár látleletet tár elénk a mindenkori diktatúráról, a hazugsággal és megfélemlítéssel tönkretett emberi életekről. A sűrű és szenvedélyes történetet a Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban először dolgozó, több előadásával díjat nyert Szikszai Rémusz állítja színpadra.  
  • A maszkok titka

    A maszkok titka

    Papírmaséból, fűrészpor és géz, valamint ragasztó felhasználásával készültek azok a látványos, kifestett, karikatúrákat idéző maszkok, amelyek szerepelnek Arisztophanész A Gazdagság című komédiájában a Soproni Petőfi Színházban. Az álarcok kitalálója Mikó F. László képzőművész. Az előadás premierje január 19-én lesz, a produkció rendezője Béres László.
  • CSOMBOR TERÉZ: „VÉLETLENÜL SEM TUDOK ELSZÁLLNI MAGAMTÓL”

    CSOMBOR TERÉZ: „VÉLETLENÜL SEM TUDOK ELSZÁLLNI MAGAMTÓL”

    Újabb rangos szakmai elismerést kapott Csombor Teréz, a kecskeméti Katona József Színház színművésze. December közepén vehette át az Aase-díjat, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A díjat Gobbi Hilda az „emlékezetes percek, pillanatok főszereplői”, az epizódszerepek megformálói számára alapította.
  • Embertelen pénzember

    Embertelen pénzember

    Szegény polgárból embertelen pénzemberré válik a színpadon Ács Tamás, aki Arisztophanész A Gazdagság című komédiájának egyik főszerepét alakítja a Soproni Petőfi Színházban. A bemutató január 19-én lesz, a rendező Béres László.
  • Sajtóvisszhang az Interferenciák Fesztiválról

    Sajtóvisszhang az Interferenciák Fesztiválról

    Hatodik alkalommal szervezte meg az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált a Kolozsvári Állami Színház. Oroszországtól Litvániáig, Portugáliától Izraelig olyan rendezők alkotásait látják vendégül, mint Anna Badora, Stathis Livathinos, Horváth Csaba, Milo Rau, Luk Perceval, Urbán András, Toni Servillo, Eimuntas Nekrošius, Ilan Ronen, Nuno Cardoso, Klim Kozinsky. A fesztivál témája az első világháború százéves évfordulójának apropóján a „háború”. Így került a programba a háború, a hatalom és a kiszolgáltatottság témáját körbejáró Woyzeck ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. Előadásunk (2018. nov. 29.) komoly visszhangot váltott ki, Kulcsár Edit dramaturg keresgélt a romániai kulturális hírek között és az érdekesebb részeket lefordította olvasóinknak.
  • A Nemzeti Színház a Silk Road International League of Theatres tagja lett

    A Nemzeti Színház a Silk Road International League of Theatres tagja lett

    A világszerte több mint 100 tagot illetve tagszervezetet magába foglaló Silk Road International League of Theatres (Színházak „Selyemút” Nemzetközi Ligája) 2018 november 30-án a Guangzhou-i (Kanton) Operaházban ünnepélyes keretek között a magyar Nemzeti Színházat tagjává fogadta.
  • BESZÉLGETÉS SZENTE VAJKKAL

    BESZÉLGETÉS SZENTE VAJKKAL

    AKI SOHASEM ALSZIK
    A beszélgetésünk idején éppen Kecskeméten van bemutatója, miközben forgat is és újabb produkciókra is készül. A kecskeméti Katona József Színház rendelésére készült az alföldi városban játszódó Mikszáth-regényből az új magyar musical, A beszélő köntös, melynek szerzője, rendezője is egyben, az alkotótársai pedig többek közt a szövegíró Galambos Attila és a zenét szerző Juhász Levente. Mi a Csoportterápia kapcsán beszélgetünk SZENTE VAJKkal annak apropóján, hogy nemsokára a gödöllői közönség is láthatja az előadást.