Színdarabok

2019. április 23.kedd Béla

A rózsák háborúja

A rózsák háborúja

Móricz Zsigmond Színház

Email
Telefon
Cím
4400 Nyíregyháza, Bessenyei tér 13.

Warren Adler A Rózsák háborúja című regényéből 1989-ben készült filmadaptáció Michael Douglas és Kathleen Turner főszereplésével. A film sikerén felbuzdulva több színpadi verzió is született. Az alkotók ezeknek a szövegeknek a felhasználásával egy teljesen új, átdolgozott verziót készítettek, így jött létre a most látható, magyar környezetben játszódó, ízig-vérig fekete komédia.

A Rózsák háborúja egyedülálló módon beszél egy olyan témáról, ami közvetve-közvetlenül mindannyiunkat érint. Az előadás egy válás történetét meséli el. Ha egy párkapcsolat véget ér, az elszakadás nehézségei olyan szélsőséges helyzeteket teremtenek, ahol megmutatkozik, hogy milyen esendő és kicsinyes is az ember – és hogy még ezek a legsiralmasabb élethelyzetek is tele vannak humorral.

A darab főhősei, János, a férj és Barbara, a feleség éppen a válásuk kellős közepén vannak. Fiatalon kötöttek házasságot, és miközben egymás mellett lettek felnőttek, rájöttek, hogy egyáltalán nem ismerik egymást. A férj ki sem lát a munkából, a feleség végre kitörne a konyhából, és saját életet kezdene. Innen már nincs visszaút. El kell válni, szétosztani a vagyont, elperelni a másiktól a házat, a fényűző otthont, amit közös munkával teremtettek meg. A válás kemény munka, egyedül nem is menne. Mindenre elszánt ügyvédeik azonban hadvezéreket megszégyenítő stratégiával terelik ügyfeleiket a vagyonmegosztás rögös útján.

A ház lassan romhalmazzá változik, János és Barbara tehetetlenségükben törnek-zúznak, és gátlástalanul igyekeznek keresztbe tenni a másiknak.

Igazi abszurd színház ez, ahol a szereplők szinte a legvégéig nem veszik észre, hogy valójában ugyanazon az oldalon állnak, hiszen mindketten ugyanazt akarják: elválni, méghozzá minél civilizáltabb módon.

Látva, hogyan vetkőzik ki magából az egykori szerelmespár, talán még drukkolunk is nekik, miközben (majdnem) biztosak lehetünk benne, hogy velünk ilyen soha nem történhet meg.

Szerző
Warren AdlerWarren Adler
Rendező
Szereposztás
Rózsa JánosRák ZoltánRák Zoltán
Rózsa BarbaraKuthy PatríciaKuthy Patrícia
Dr. Gémes ZoltánGulácsi TamásGulácsi Tamás
Dr. Darvas MártaSzéles ZitaSzéles Zita
Munkatársak
Sediánszky NóraSediánszky Nóra (fordította)
Véber TímeaVéber Tímea (jelmeztervező)
Nagy ErzsébetNagy Erzsébet (súgó)
Lengyel JánosLengyel János (ügyelő)
Demeter AnnaDemeter Anna (rendezőasszisztens)
Kérem, látogasson vissza később!