Színdarabok

2018. december 18.kedd Jolán

Chioggiai Csetepaté

Chioggiai Csetepaté

Csiky Gergely Színház

Cím
7400 Kaposvár, Fő út 7. Európa Park

Egy Velence melletti halászfaluban vagyunk, a férfiak a tengeren, a nők verik a csipkét és várakoznak, A várakozást folyamatos veszekedés színesíti, ami majdhogynem háborúskodásba torkollik, amikor a férfiak megérkeznek. De mindezt frenetikus komédiázásba és megbocsátó emberszeretetbe ágyazza Goldoni.


AZ ÍRÓ

Carlo Goldoni (1707-1793) az olasz komédiaírás megújítója. „Színműveim alkotása közben mindössze arra törekedtem, hogy ne hamisítsam meg a természetet.” Nem véletlen, hogy a Commedia dell’arte maszkjai lekerülnek a színészekről, és a szélsőséges típusalkotás helyett az emberi természet árnyalt és mulatságos ábrázolása került írásművészete középpontjába. Leghíresebb művei: MirandolinaKét úr szolgájaKávéházA hazugKarneválvégi éjszaka

 

A RENDEZŐ

Négy napig laktam Goldoni házában, olvastam az emlékiratait, szívtam magamba a hangulatot. Kimentem a halpiacra, figyeltem a halászokat. Szükség van erre az »atmoszféragyűjtésre«, amit az ember színészként is megtesz, ha odafigyel a munkájára – színészként ezt »figuralesnek« hívjuk. Szeretem úgy kezelni a történetet és azt a világot a színpadra varázsolni, amit a szerző megírt. Goldoni Chioggiában gyerekeskedett, később büntetőjogászként dolgozott, tudhatjuk tehát, hogy a Jegyző szerepében saját magát írta meg. A darabban a jegyző egy hídon keresztül érkezik; ő épít hidat az emberek közé, ő hordozza a megoldást és a feloldást a történet végén. A chioggiaiak egy bizalmatlan, szűk, gyanakvó, zárt közösség, de végül befogadják maguk közé a jegyzőt.

(Kéri Kitty)

Kérem, látogasson vissza később!
Kérem, látogasson vissza később!