Színházak

2018. szeptember 24.hétfő Gellért, Mercédesz

DBU Deutsche Bühne Ungarn /Magyarországi Német Színház

 DBU Deutsche Bühne Ungarn /Magyarországi Német Színház
Email
Cím
H-7100 Szekszárd, Garay tér 4.
Igazgató

A Magyarországi Német Színház Szekszárd városközpontjának egyik legszebb épületében, a szecessziós stílusban épült egykori Világ Mozgó moziban talált otthonra.

Az immáron 30 éve működő, kisebbségi létéből kifolyólag speciális helyzetben lévő intézmény Magyarország egyetlen professzionális német nyelvű színháza, s egyben Tolna Megye egyetlen teátruma. Elsődleges feladatai közé tartozik a német nyelv ápolása és közvetítése, valamint a magyarországi németség kulturális értékeinek megőrzése. A színház a német kisebbség és a magyar lakosság közötti kulturális párbeszéd nyílt fórumaként is működik. Sokszínűségéről tanúskodik, hogy a magyar szöveg vetítésének köszönhetően a németül nem tudó közönség számára is elérhetővé teszi a színházi élményt.

Az évadonként tematikusan szerveződő, gazdag repertoár (klasszikus évad, jubileumi évad) igyekszik minden korosztály igényeit kielégíteni: a gyerekeknek, diákoknak mesével, ifjúsági előadásokkal készülünk; felnőtt nézőinknek komédiákat és tragédiákat ajánlunk, emellett musicaleket, zenés kabaré-esteket is műsorra tűzünk. Igyekszünk azonban minden esetben a német nyelvű klasszikus és kortárs drámairodalomra helyezni a hangsúlyt.

A színházi előadások mellett hagyományteremtő szándékkal megemlékezünk a magyarországi németek és a színházi világ jeles eseményeiről is: Koch Valéria magyarországi német költőnő születésének évfordulója alkalmából rendezvényt tartunk középiskolás tanulók részére; a Színházi Világnapon kulisszajárásra invitáljuk az érdeklődőket. Saját fesztiválunkat, a Mini-Évadot minden év májusában tartjuk, amikor is az évad lezárásaként két nap leforgása alatt az összes újonnan bemutatott darabunkat újból műsorra tűzzük.

A magyarországi németség szórványos elhelyezkedése miatt igen nagy a tájelőadások jelentősége. Évadonként két előadást kifejezetten turné-darabnak tervezünk kevés szereplővel, könnyen szállítható díszlettel, hogy azokhoz is eljuthassunk egy-egy vendégelőadás alkalmával, akik nem tudnak ellátogatni hozzánk Szekszárdra. A műfaji sokszínűségről árulkodik, hogy felolvasóest, workshop és utazó bábszínházi produkció egyaránt szerepel a repertoárban.

A társulat szakmai munkáját művészeti és kulturális szempontból számos külföldi vendégszereplés inspirálja. A nemzetközi tapasztalatok a minőségi munkát szolgálják, valamint újabb partnerkapcsolatok kialakulását teszik lehetővé. A bautzeni Német-Szorb Népszínházzal és a temesvári Német Állami Színházzal különösen szoros a szakmai együttműködés.

Színházunknak jelenleg 20 alkalmazottja van. Társulatunk 5 állandó taggal dolgozik, akik különböző német nyelvterületekről érkeztek Magyarországra. Az egyes produkciókra szerződtetett magyar és külföldi vendégművészek nemzetközi csapatot alkotnak. A sokféle színházi kultúra találkozása termékenyen hat az alkotómunka folyamatára.

A jövőben is a német nyelv és kultúra fontos és kiemelkedő központja kívánunk maradni, mely az európai egység szellemében sokszínűség jellemez.

Az ifjú Werther szenvedései
"Az én Pannoniám" Kárpát-medencei vers- és prózamondó verseny
39 lépcsőfok
A mézeskalácsember
A repülő gyermek
A szépség és a szörnyeteg
A talizmán
Bányavirág
Beatles a fedélzeten
Bölcs Náthán
Diótőrő
Emil és a detektívek
Equus
Hogyan nevezzelek?
Jó éjt, anya
Júlia kisasszony
Kasimir és Karoline
Katharina, avagy William Shakespeare makrancos hölgye
Kócpeti
Melyik drog illik hozzám?
Odüsszeia
PACMAN CITY BLUES
Pinokkió
Tiritarka
Veronika meg akar halni
Kasimir és Karoline
Helyszín: DBU Deutsche Bühne Ungarn /Magyarországi Német Színház
Kasimir és Karoline
Helyszín: DBU Deutsche Bühne Ungarn /Magyarországi Német Színház
Kasimir és Karoline
Helyszín: DBU Deutsche Bühne Ungarn /Magyarországi Német Színház