Színházak

2020. július 9.csütörtök Auguszta

Váci Dunakanyar Színház

Váci Dunakanyar Színház
Telefon
Cím
2600 Vác Dr. Csányi László körút 58.
Igazgató

A Váci Dunakanyar Színház épülete 1927 tavaszán épült. A tervrajzokat Váczy-Hübschl Kálmán, Vác városi főmérnöknek köszönhetjük. Ekkor a Váci Reménység Egyesület terve egy közösségi ház létrehozása volt. A beton alapok elkészítése után, vasárnap délelőtt megtartották az ünnepélyes Alapkő Letételt. Az alapkőbe helyezendő okmányt, a jelen levők aláírták, majd felhengerítve, 3-4 ezüstpengő kíséretében hengerbe tették, amelyet az alapba betéve, befalazták.

Az alapkő letételi ünnepség 1927. május 29-én, vasárnap volt, a székház avatása pedig 1928. január 6-án, Vízkereszt napján történt, majd ezzel megnyílt a Reménység Kultúr-mozgó.

A 30-as években a kultúrház élete sokat fejlődött, szinte zsúfolttá vált. Óvoda, főző- és szabás-varrás tanfolyam, tánciskola, klubélet, dalárda próbák, biliárd, ping-pong, sakk, dominó, kártyafoglalkozások. Olvasó- és könyvtárterem, rádiószoba működött az épületben.

A műkedvelő színjátszók a tökéletes felszereltségű (zsinórpadlás és süllyesztő) színpadon, illetve a csatlakozó öltözőkben készülhettek előadásaikra. A színpad a függönyön kívül fémredőnnyel is el volt választva a nagyterem (mozi) nézőterétől, így mozielőadás alatt is gyakorolhattak, próbálhattak.

1944 decemberében a kultúrház berendezését szétdobálták, a vitrinekből a győzelmi trófeák, serlegek, dísztárgyak, érmek, a falakról az oklevelek eltűntek. A közvetlen háborús eseményeket követően a Vác Városi Nemzeti Bizottság 1945. február 20-i határozatával a kultúrházat teljes berendezésével, felszerelésével együtt lefoglalta.

1945 tavaszán már szovjet propagandafilmek vetítésére használták. A viszonyok rendeződése után 1946 augusztusától a mozi a Kisgazda Mozgóképüzemi Rt. „KIMORT” kezelésébe került. A moziért és a vetítőberendezésekért bért fizettek az egyesületnek. Ez az állapot az 1948 nyarán bekövetkezett államosításig állt fenn.

Az utóbbi időben Dunagyöngye Filmszínház néven moziként üzemelt, az utolsó vetítést 2007-ben tartották meg. Az épület majd 5 éven keresztül üresen ált.

2012 februárjában Góczán Zsolt, a Fónay –HUMÁNIA – Társulat vezetője, kérelmezte a „volt mozi” épületének használatát. A városban működő színjátszó kör ugyanis kinőtte a helyi művelődési ház falait. 2012 júliusában megkapták a helyiséghasználati engedélyt és már abban a hónapban hozzáláttak a belső felújításhoz.

2012. november 22-én Város Testülete megszavazta, hogy az épület adjon otthont Vác első színházának, a Váci Dunakanyar Színháznak, melynek ügyvezető igazgatója, Kis Domonkos Márk lett.


Munkatársak
Cziráki JuditCziráki Judit (művészeti titkár)
Góczán ZsoltGóczán Zsolt (produkciós és működési igazgató)
Gyányi TamásGyányi Tamás (basszusgitár, bőgő)
Izsó Tamás ()Izsó Tamás () (dob)
Takács GáborTakács Gábor (billentyű)
A balek
A Betlehemi csillag
A bűvös erdő
A hazug
A királytalálkozó
A Négyszögletű Kerek Erdő Meséi
Ábrahám Consort
Adáshiba
Alice csodaországban
Arany arcai: Semmi természet és arany
Audiencia és vernisszázs
Az asszony körbejár
Az utolsó hősszerelmes
Bagi-Nacsa show
Boldogság ....
Bolha a fülbe
Canterbury mesék
Cselédek
Csipkerózsika
Csókos asszony
Csoportterápia
Ég és nő között
Egy csók és más semmi
Egy vallomás a sok közül
Előszilveszter
Esküvőtől válóperig
Ezer év dalban elbeszélve
Frakk, a macskák réme
Függöny fel! avagy Még egyszer hátulról!
Hajmeresztő
Hamlet
Hobo: Lassú vonat
János vitéz
Ki a hunyó avagy bubus
Kifordulás
Kisvakond
KKK - KÜLÖNLEGES KÁVÉSZÜNET KONCERT
Marica grófnő
Még egyszer hátulról
Megadom magam
Melyiket a kilenc közül?
Mezítláb a parkban
Minden kezdet nehéz, hát még a versenyzongora
Művészet
Négy férfi gatyában
Négyzetgyök
Nyolc nap alatt a föld körül
Piroska és a farkas
Rongylabda
Suszter és a karácsonyi manók
Utazás
Valahol Európában
Ványa bácsi
Vuk
Yvonne, burgundi gercegnő
Kérem, látogasson vissza később!