Színházak

2018. október 22.hétfő Előd

Váci Dunakanyar Színház

Váci Dunakanyar Színház
Telefon
Cím
2600 Vác Dr. Csányi László körút 58.
Igazgató

A Váci Dunakanyar Színház épülete 1927 tavaszán épült. A tervrajzokat Váczy-Hübschl Kálmán, Vác városi főmérnöknek köszönhetjük. Ekkor a Váci Reménység Egyesület terve egy közösségi ház létrehozása volt. A beton alapok elkészítése után, vasárnap délelőtt megtartották az ünnepélyes Alapkő Letételt. Az alapkőbe helyezendő okmányt, a jelen levők aláírták, majd felhengerítve, 3-4 ezüstpengő kíséretében hengerbe tették, amelyet az alapba betéve, befalazták.

Az alapkő letételi ünnepség 1927. május 29-én, vasárnap volt, a székház avatása pedig 1928. január 6-án, Vízkereszt napján történt, majd ezzel megnyílt a Reménység Kultúr-mozgó.

A 30-as években a kultúrház élete sokat fejlődött, szinte zsúfolttá vált. Óvoda, főző- és szabás-varrás tanfolyam, tánciskola, klubélet, dalárda próbák, biliárd, ping-pong, sakk, dominó, kártyafoglalkozások. Olvasó- és könyvtárterem, rádiószoba működött az épületben.

A műkedvelő színjátszók a tökéletes felszereltségű (zsinórpadlás és süllyesztő) színpadon, illetve a csatlakozó öltözőkben készülhettek előadásaikra. A színpad a függönyön kívül fémredőnnyel is el volt választva a nagyterem (mozi) nézőterétől, így mozielőadás alatt is gyakorolhattak, próbálhattak.

1944 decemberében a kultúrház berendezését szétdobálták, a vitrinekből a győzelmi trófeák, serlegek, dísztárgyak, érmek, a falakról az oklevelek eltűntek. A közvetlen háborús eseményeket követően a Vác Városi Nemzeti Bizottság 1945. február 20-i határozatával a kultúrházat teljes berendezésével, felszerelésével együtt lefoglalta.

1945 tavaszán már szovjet propagandafilmek vetítésére használták. A viszonyok rendeződése után 1946 augusztusától a mozi a Kisgazda Mozgóképüzemi Rt. „KIMORT” kezelésébe került. A moziért és a vetítőberendezésekért bért fizettek az egyesületnek. Ez az állapot az 1948 nyarán bekövetkezett államosításig állt fenn.

Az utóbbi időben Dunagyöngye Filmszínház néven moziként üzemelt, az utolsó vetítést 2007-ben tartották meg. Az épület majd 5 éven keresztül üresen ált.

2012 februárjában Góczán Zsolt, a Fónay –HUMÁNIA – Társulat vezetője, kérelmezte a „volt mozi” épületének használatát. A városban működő színjátszó kör ugyanis kinőtte a helyi művelődési ház falait. 2012 júliusában megkapták a helyiséghasználati engedélyt és már abban a hónapban hozzáláttak a belső felújításhoz.

2012. november 22-én Város Testülete megszavazta, hogy az épület adjon otthont Vác első színházának, a Váci Dunakanyar Színháznak, melynek ügyvezető igazgatója, Kis Domonkos Márk lett.


Munkatársak
Cziráki JuditCziráki Judit (művészeti titkár)
Góczán ZsoltGóczán Zsolt (produkciós és működési igazgató)
A balek
A Betlehemi csillag
A bűvös erdő
A királytalálkozó
A Négyszögletű Kerek Erdő Meséi
Ábrahám Consort
Adáshiba
Alice csodaországban
Arany arcai: Semmi természet és arany
Audiencia és vernisszázs
Az asszony körbejár
Az utolsó hősszerelmes
Bagi-Nacsa show
Boldogság ....
Bolha a fülbe
Cselédek
Csipkerózsika
Csókos asszony
Csoportterápia
Ég és nő között
Egy csók és más semmi
Egy vallomás a sok közül
Előszilveszter
Ezer év dalban elbeszélve
Frakk, a macskák réme
Függöny fel! avagy Még egyszer hátulról!
Hajmeresztő
Hamlet
Hobo: Lassú vonat
János vitéz
Ki a hunyó avagy bubus
Kifordulás
KKK - KÜLÖNLEGES KÁVÉSZÜNET KONCERT
Marica grófnő
Még egyszer hátulról
Megadom magam
Melyiket a kilenc közül?
Mezítláb a parkban
Minden kezdet nehéz, hát még a versenyzongora
Művészet
Négy férfi gatyában
Négyzetgyök
Nyolc nap alatt a föld körül
Piroska és a farkas
Rongylabda
Suszter és a karácsonyi manók
Utazás
Valahol Európában
Ványa bácsi
Vuk
Yvonne, burgundi gercegnő
Ványa bácsi
Helyszín:Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
Jegyvásárlás
Ványa bácsi
Helyszín:Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
Jegyvásárlás
Ványa bácsi
Helyszín:Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
Jegyvásárlás