Színházak

2018. március 22.csütörtök Beáta, Izolda

Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház

Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház
Cím
Románia, 535600 Székelyudvarhely, Tamási Áron u. 15.
Igazgató

A Tomcsa Sándor Színház egy erdélyi repertoárszínház, mely saját társulattal rendelkezik, és 5-6 bemutatóval jelentkezik évente. Ezen kínálatot vendég-előadásokkal bővíti intézményünk, az ország egyéb városaiból vendégül hívott magyar színházi produkciókkal. Emellett színházunk egyéb kulturális programokat is szervez: felolvasó színházat, gyerekelőadásokat, drámafesztivált. Célunk: a város és a régió kulturális igényének kielégítése és szélesítése.

A Tomcsa Sándor Színház kezdetben a Művelődési Ház tagozataként 1998. november 6-án tartotta színházmegnyitó előadását 
Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül című vígjátékával. Az 1999/2000-es, első évadot 12 főállású színésszel és vendégművészekkel valósítottuk meg, jelenleg 17 művész alkotja társulatunkat.

A Művelődési Ház épületében párhuzamosan négy intézmény működik: a Művelődési Ház, a Székelyföldi Filharmónia, az Udvarhely Néptáncműhelyés a Tomcsa Sándor Színház. E három intézménnyel kell osztoznunk a színpad és az előadás tereinek használatakor.

Az önkormányzati működtetésű Tomcsa Sándor Színház megalapításakor civil kezdeményezésként jött létre a Pro Theatrum Alapítvány.


Célja a szűkös költségvetéssel rendelkező intézmény támogatása. Tevékenysége kiterjed a fiatal színészek ösztöndíjas támogatására, kulturális rendezvények szervezésére.  A tizenöt éve működő székelyudvarhelyi színháznak kezdetben csak nagyon szegényes technikai eszköztára volt, amit sikerült pályázatok útján használható minőségűre fejleszteni. Az elmúlt években a színházban javultak a munkakörülmények, nagymértékben kibővítettük a technikai felszerelést (reflektorok, hangtechnika, dobogók, stb.).

Színházunk minden évben olyan műsortervet állít össze, amelyben mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Éppen ezért repertoárunkban megtalálható a dráma, a tragédia, a zenés előadás, a vígjáték, a komédia, az operett és a mese is.

A klasszikus darabok mellett megkísérelünk rendszeresen bemutatni olyan előadásokat, melyek formabontásukkal eltérnek a megszokott produkcióktól, erre jó példa egy korábbi évadból a Zakariás Zalán által rendezett, Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő.


A Tomcsa Sándor Színházban hagyománnyá vált, hogy minden szilveszterkor színpadra állítunk egy 
zenés darabot, melynek célja, hogy vonzza és művészi szinten szórakoztassa a közönséget.

9. dráMA kortárs színházi találkozó
A néma cipő története
Az égig érő fa
Boldog mese
Brahms és a macskák
Csicser
Csongor és Tünde
Felsültek vs. szerelem
Ibusár
Káosz
Migránsoook
Mirandolina
Nem lesz reggel, Fred!
Nyílt tengeren
Roberto Zucco
STOP THE TEMPO!
Szentivánéji álom
Tóték
Nem lesz reggel, Fred!
Helyszín:Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház
Szép Domokos Anna
Helyszín:Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház
Nem lesz reggel, Fred!
Helyszín:Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház
Nem lesz reggel, Fred!
Helyszín:Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház
Migránsoook
Helyszín:Nemzeti Színház
Jegyvásárlás