Színházak

2018. december 15.szombat Jolán

Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház

Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház
Cím
Románia, 535600 Székelyudvarhely, Tamási Áron u. 15.
Igazgató

A Tomcsa Sándor Színház egy erdélyi repertoárszínház, mely saját társulattal rendelkezik, és 5-6 bemutatóval jelentkezik évente. Ezen kínálatot vendég-előadásokkal bővíti intézményünk, az ország egyéb városaiból vendégül hívott magyar színházi produkciókkal. Emellett színházunk egyéb kulturális programokat is szervez: felolvasó színházat, gyerekelőadásokat, drámafesztivált. Célunk: a város és a régió kulturális igényének kielégítése és szélesítése.

A Tomcsa Sándor Színház kezdetben a Művelődési Ház tagozataként 1998. november 6-án tartotta színházmegnyitó előadását 
Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül című vígjátékával. Az 1999/2000-es, első évadot 12 főállású színésszel és vendégművészekkel valósítottuk meg, jelenleg 17 művész alkotja társulatunkat.

A Művelődési Ház épületében párhuzamosan négy intézmény működik: a Művelődési Ház, a Székelyföldi Filharmónia, az Udvarhely Néptáncműhelyés a Tomcsa Sándor Színház. E három intézménnyel kell osztoznunk a színpad és az előadás tereinek használatakor.

Az önkormányzati működtetésű Tomcsa Sándor Színház megalapításakor civil kezdeményezésként jött létre a Pro Theatrum Alapítvány.


Célja a szűkös költségvetéssel rendelkező intézmény támogatása. Tevékenysége kiterjed a fiatal színészek ösztöndíjas támogatására, kulturális rendezvények szervezésére.  A tizenöt éve működő székelyudvarhelyi színháznak kezdetben csak nagyon szegényes technikai eszköztára volt, amit sikerült pályázatok útján használható minőségűre fejleszteni. Az elmúlt években a színházban javultak a munkakörülmények, nagymértékben kibővítettük a technikai felszerelést (reflektorok, hangtechnika, dobogók, stb.).

Színházunk minden évben olyan műsortervet állít össze, amelyben mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Éppen ezért repertoárunkban megtalálható a dráma, a tragédia, a zenés előadás, a vígjáték, a komédia, az operett és a mese is.

A klasszikus darabok mellett megkísérelünk rendszeresen bemutatni olyan előadásokat, melyek formabontásukkal eltérnek a megszokott produkcióktól, erre jó példa egy korábbi évadból a Zakariás Zalán által rendezett, Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő.


A Tomcsa Sándor Színházban hagyománnyá vált, hogy minden szilveszterkor színpadra állítunk egy 
zenés darabot, melynek célja, hogy vonzza és művészi szinten szórakoztassa a közönséget.

9. dráMA kortárs színházi találkozó
A fűszerbanya átka
A néma cipő története
Az égig érő fa
Boldog mese
Brahms és a macskák
Csicser
Csongor és Tünde
Felsültek vs. szerelem
Humoreszkek
Ibusár
Káosz
Migránsoook
Mirandolina
Nem lesz reggel, Fred!
Nyílt tengeren
Roberto Zucco
STOP THE TEMPO!
Szentivánéji álom
Tóték
Humoreszkek
Helyszín:Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház
Humoreszkek
Helyszín:Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház